Sametingets invigning

Min illustration med den nya signaturen.

Omslagsbilden till programmet för Sametingets mandatperiod var ett fint uppdrag att få. Ett prov på om jag har någon känsla för samisk kultur.

Jag ville visa enhet i olikheterna. Grunden är en röd och en blå halva, där den röda visar elden som värmer och skapar ett ltet rum i granskogen. Den blå halvan är trädgränsen på fjället med vidderna och himlen oändlig ovanför. Björkarna böjer sig i samma vinklar och rytm som flätmönstret i bakgrunden.
Solen lyser över fjället och månen lyser över skogen.
Tvärs över lanskapet och kulturerna i Sápmi tar en nordsame från vänster och en sydsame från höger varandras händer. Man och kvinna.
Samiska klichéer, som renar och kåtor, försökte jag undvika. Inget fel på det i sig men det finns mer i samisk kultur än vad svenskar i gemen känner igen.

Minister Anna Lind talade i direktsändningen från den stora tältkåtan där invigningen hölls.

Invigningen direktsändes på nätet. Både kronprinsessan Viktoria, sameminister Amanda Lind, Riksdagens talman Andreas Norlén och samiska folkvalda från Norge till Ryssland deltog.
Intressantast var nog talmannen som verkade uppriktigt intresserad. Besöket i Sápmi hade gjort intryck.

Här ligger det färdiga programhäftet. Vita dukar med högt uppsatta gäster gjorde invigningen högtidlig. Jag gjorde enbart illustrationen. Produktionen i övrigt stod Sametingets kansli för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.