Idékonsult

På bilden får våra goda vänner Solveig och Urban Widholm symbolisera mitt arbete som idékonsult. Och det har hänt ibland att de anlitat mig för att prata igenom saker. Så det är inte bara teater.   FOTO: ELIN ALMQVIST

POLITIKERS MISSTRO
De mest utmanande uppdragen är de som kräver formulering av organisationens idé och framtoning. Som när politiker i mälardalen fick för sig att kyrkorna bröt mot barnkonventionen. Då fick jag i uppdrag att hålla ett tvåtimmars seminarium för representanter från kyrkorna i området.

Jag använde bara blädderblock och tuschpennor. Ingen står ut två timmar med ”powerpoint”.

De fick upp ögonen för att man långt innan barnkonventionen fanns, arbetade för konventionens värderingar. Och med en rast i mitten och lite samtal i bänkarna orkade man hänga med till slutet.

En del av ledarna som kom till seminariet. Intresseklubben antecknar – faktiskt!
Rickard Sjöberg delar ut priser till gymnasieklasser i Norge.

UNGDOMAR OCH TRAFIKSÄKERHET
Ett idésamtal hos en organisation för trafiksäkerhet blev en riksomfattande tävling för gymnasieelever. Tio skolor erbjöds att delta. Ungdomarna tävlade med forskning och problemlösning. Vinnande klass i varje skola belönades med upplevelser för 10 000 kr och fem teoripaket på lokal körskola. Vinnarna möttes i Stockholm för final i Kulturhuset och chansen att vinna 50 000 kr.
Tävlingen återkom sedan år för år både i Sverige och Norge.

Frukt och godis på borden, och räcka upp handen och begära ordet. Lite formellare än ett vanligt idésamtal.

FOLKRÖRELSE, MEDLEMSKAP, STADGAR
När en av landets större medlemsorganisationer vill ha hjälp med formulering och förenkling av komplicerade sammanhang är det förstås lockande. Lite kul också när akademiker, makthavare och eldsjälar blandas – som det brukar vara i folkrörelser.
Vitt skilda uppgifter, från att skriva paragrafer för stadgar till att visualisera föreställningarna kring medlemskapets innebörd.

Här höll Elin och jag en ledardag i Örebro. Dagen avslutades med en festlig storsamling med barn och föräldrar.

BARN- OCH UNGDOMSLEDARE
På många håll har jag medverkat i kursdagar för ungdomsledare, antingen för att man anlitat mig lokalt eller att riksorganisationer engagerat mig i nationella projekt.

Från ett redaktionsmöte för projektets tidning som gick ut i 35 000 exemplar i högstadieskolorna.

OPINIONSBILDNING BLAND TONÅRINGAR
Tabasco/Zebra var ett mångårigt projekt som sponsrades av ett försäkringsbolag. Jag togs med i en idégrupp medan man sökte projektets form och innehåll. Formuleringen av strategi och ideologi gjorde jag i samarbete med projektledare och olika verksamhetsgrupper och externa samarbeten.
Jag gjorde ideologiskt undervisningsmaterial, föreläsningar för vuxna, volontärer, anställda ledare och tonåringar.

MED MERA
Många mindre projekt och produktioner har också behövt en ny tanke – eller två.
— Manus eller redigering av film
— Namn och titlar
— Utvärdering av andras jobb
— Redaktionellt stöd
— Målgruppskramp
— Idétorka i inhouse-byråer