Historisk båt seglar upp

Kundens beställare var Per Lindström Lussi, universitetslektor i marin teknik. Han motiverar profileringen så här:
”Logotypen behövs i och med att jag växlar upp forskargruppen LNU Welding Mechanics Laboratory genom ett tvärvetenskapligt samarbete.”

”Under några av de senaste forskningsprojekten har jag med stigande fascination noterat att mekaniska verktyg, komponenter osv. tillverkade i t.ex. trä, fibrer och/eller metalliska material väcker känslor. Inte enbart ur ett funktionellt perspektiv, men även från något slags kulturellt ideal.”

Beställaren hade en tydlig idé om vad märket skulle innehålla, både texten och nordlandsbåten. Formgivningen lämnades till mig.

TEXT Texten är förhållandevis lång. Den ska dessutom göras på flera språk så jag kunde inte spela med enskilda bokstavsformer. Tydligheten är viktigast.
Jag valde samma typsnitt som de använt tidigare så att det håller ihop deras loggor. Jag valde typsnittet för att bokstavsformerna har anknytning till teknisk ritning samtidigt som det har hög läsbarhet och återges bra även i små storlekar. Typsnittet har varit populärt i många år.
SYMBOL Symbolens form är en stilisering av båttypen nordlandsbåt. Formerna är i huvudsak böjda och runda. Det dramatiska perspektivet ger bilden en diagonal som ger framåtrörelse.
En rak profil eller framifrån-perspektiv kan associera med teknisk ritning men blir stel och stillastående. Och teknologiska märken behöver bli lite lättsammare ibland.
FÄRG Logotypen finns bara i svart på kundens önskemål. Universitetets profil i övrigt ser ut att vara svarta detaljer mot en klart gul bakgrund. Så svarta logotyper bör fungera bra.
HELHET Märkets delar är en symbol och textutrymme till höger. Kunden har sedan tidigare logotyper med samma uppställning. Med tanke på språkvarianter måste märket tillåta olika långa texter utan att byta skepnad. Det finns ingen bakgrund eller inramningl. Märket hålls ihop av att delarna ligger nära varandra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *