Statement

Nu kanske du tror att jag vill bli sameslöjdare?
Inte så konstigt när jag gått kurser i både koltsömnad, skinnberedning och knivslöjd. Men det tänker jag inte ens försöka.
Motivet för mitt konstprojekt är själva processen att möta sin samiska ”skugga”. Den som följt mig och jag har anat hela mitt liv. 

Och det är väl bara när livet på allvar möter konsten som det blir konst? 

KONSTEN
Än så länge förbereder jag mig bara. De kurser jag gått i knivslöjd, skinnberedning, koltsömnad och språk ju är inte konst i sig. Jag tänker inte göra eller sälja nånting sånt. Men det tränar ögonen, händerna och tanken.
Att vara med renskötare i deras arbete och att studera och analysera traditionella flätmönster är vitt skilda saker, men ändå delar av samma samiska kultur.

RESEARCHEN
Att åter erövra samiskt liv och estetik är ansträngande. Det som gömts och glömts i två generationer finns varken på bild eller nedskrivet. Bara som en outtalad underström i familjen kunde jag ana att det fanns där.
Med facit i hand kan man förstås se mönster i det som förut bara varit spridda detaljer.

LIVET
Utforskandet av det samiska är mer än ett konstprojekt. Det är ett livsprojekt: en tidigare okänd dimension av mig själv som måste prövas. För tio år sedan konstaterades vårt samiska släktskap. Får se hur långt det håller.
Jag analyserar inte det samiska utifrån. Jag strävar efter att själv bli en del av det – så långt det är möjligt. Och jag har blivit väl mottagen. Den samiska gemenskapen har blivit ett meningsfullt och positivt sammanhang här i södra Lappland.

Själva processen att möta sin samiska skugga är motivet för mitt konstprojekt.
Det är väl bara när livet på allvar möter konsten som det blir konst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.