Kristen kreativitet 2

Kreativ process 

Konstnären ser skulpturen i stenblocket redan innan den är huggen. Det är i sig en sorts planering. Eller vilja. 
Kreativt arbete är ofta både avsiktligt och planerat. Men det skiljer sig ändå från teknisk produktion där slutresultatet är i detalj förutbestämt.

Digitala fräsar kan ta fram en figur som ryms inom materialets storlek. Men den förutsätter att materialet är homogent, att det på djupet är likadant som ytan.

Konstnären vet att det kan bli annorlunda. Materialet och själva processen rymmer egenheter och överraskningar. Det är inget ”fel” varken i materialet eller arbetet för det. ”Levande material” kallas det. Det kräver bara lite följsamhet och ännu mer kreativitet att bejaka utmaningar man stöter på. Det ger skaparen nya förutsättningar och faktiskt ny tillfredställelse i slutet. 

Jeremia
Den judiske profeten Jeremia sändes av Gud till krukmakaren. Där skulle han få se och förstå hur Gud jobbar. 

Det besöket hos konsthantverkaren (för 2600 år sedan) blev en tidlös demonstration av den  kreativa process som är Skaparens. Förebilden för allt skapande.

Keramikern arbetade på drejskivan. Men arbetet gick inte som han ville. Då började han om med leran och gjorde ”ett nytt kärl, så som han ville ha det”

Nu invänder ”vän av ordning” att det inte alls blev som keramikern ville. Men den kreativa processen tillåter kovändningar mitt i arbetet. Och när allt var klart ville keramikern inte ha något annat än vad det blev. Det var ”så han ville ha det”.
Skaparen tar sig rätten att säga ”Se, jag gör allting nytt” i vilket stadium som helst i processen. Det är så han jobbar. 

Drivkraften
Den som älskar att skapa hämmas inte av rädsla. ”Rädsla finns inte i kärleken, utan den fullkomliga kärleken fördriver rädslan.” skrev en av Jesus egna lärjungar. (1 Joh 4:18) Varje kreatör känner igen det. Modet och viljan att skapa något helt nytt bor i kärleken till skapandet, till materialet eller till själva processen.
Och kärleken är en stark kraft: ”Allt bär den, allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Kärleken upphör aldrig.” skrev Paulus redan för ett par tusen år sedan. (1 Kor 13:7)

Varje gång jag ser en lysande blå himmel över limegrön vårgrönska förvånas jag av den modiga färgsättningen och att det till och med är vackert!
Eller tvärtom: när himlen är grön av norrsken och snön speglar nattens blåa ljus.
Vetenskapligt känner jag till vad det är. Men i det ser jag Skaparens mod och kärlek till sin skapelse.
Hans process förefaller oändlig för oss människor. Och jag blir tacksam att han inte ger upp, utan låter framtiden vittna om historien. Precis som materialet och processen lämnar spår i varje färdigt konstverk. 

Stanley Almqvist
april 2021

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.