Sydsamiska mönster

Traditionella sydsamiska flätmönster. Bilden är en mönsterdel som kan upprepa oändligt så att mönstret bildas.

De traditionella mönstren är tusen år gamla och kan användas utan kostnad. Upphovsmannen är alltså okänd men digitaliseringen är gjord av Stanley Almqvist.

Mönster A

 

Klicka här för att hämta PDF

 

 

Mönster A2

 

Klicka här för att hämta PDF.

 

 

 

Mönster B

 

Klicka här för att hämta PDF direkt.

 

 

 

 

Mönster C

 

  Hämta PDF här

Mönster D

 

Klicka här för att hämta PDF

Mönster E

 

Klicka här för att hämta PDF

Mönster F

 

 

 

 Klicka här för att hämta PDF

 

Mönster G

 

Klicka här för att hämta PDF

Mönster H

Monster_H_600

Monster_H_RAPPORTKlicka här för att hämta Mönsterdelen i PDF
Den här rapporten är lite knepigare än de andra eftersom den kräver lite ”handarbete”. Den kan mångfaldigas rakt vågrätt, men måste förskjutas något lodrätt.

Därför har jag gjort färdig en yta för dig som har svårt att få till det annars.

Klicka här för att hämta sammansatt mönter i PDF
Monster_H_600

 

 

13 svar på ”Sydsamiska mönster”

 1. Hej! Jag jobbar med en utställning på Västerbottensmuseet som heter Rock Art in Sápmi (- en utställning om hällkonst och samiska symboler i Sàpmi.) Jag skulle vilja använda ett eller två av de sydsamiska mönstren i en del av utställningen. Kan du/ni ringa mej så att jag får höra vad ni säger om det? Vänliga hälsningar Ulla Karlsson (formgivare) 070-3039544

 2. Hej Ulla
  Som det står överst på sidan kan ni använda mönstren efter behag. Så gamla grejer har ingen copyright. Om ni vill ange mig som digitaliserat mönstren kan ni göra det på det sätt ni vill.
  Lycka till med utställningen.

  Hälsningar Stanley Almqvist

 3. Hej Stanley
  Jag håller på och bygger upp kollektion av posters/affischer som jag ska se om något företag vill sälja åt mig. Det kan handla om ord, mönster, foto mm. Just nu har jag verkligen snöat in på mönster; persiska, asiatiska och samiska. Hittade denna sida och är mycket intresserade av det du lagt upp.

  Du ser vad jag vill använda dem till men får jag?
  Vill försäkra mig på alla vis att jag inte missförstått nåt.

  Vänliga hälsningar
  Maria

 4. Härligt!
  Du ska få se hur det blir.

  Tjoho, nu kör jag.

  Må gott

  Maria

 5. Hej! Jag är förskollärare och letar efter mönster som eleverna kan inspireras av och arbeta med. Kan jag printa ut mönstren och låta eleverna arbeta med dem? Det vore roligt, mönstren är så vackra.
  Med vänliga hälsningar
  Lotten

 6. Detta verkar mycket konstigt. 1000år gamla mönster men för att använda dem måste man kontrollera med en nu levande människa.
  Om jag spelar av en cd-skiva med musik där upphovsrätten har gått ut äger jag ingen som helst rätt till musiken och kan inte kräva något ansvar hur den används. Eller menar ni att det ingår verkningshöjd i själva digitaliseringen? I sådana fall vilken?

  Tror ni ska kontrollera med en jurist innan ni skriver sådana saker.

 7. Naturligtvis har jag ingen upphovsrätt till mönstren.
  Den text du sett är generell och gäller alla gratisbilder här. Det var ett misstag att den också hamnade över de samiska mönstren. Jag ber om ursäkt för det och har rättat till misstaget.
  Att de är tusen år gamla är heller ingen exakt uppgift, bara ett försök att ge något perspektiv på hur gamla de kan vara. (Ditt efternamn får mig att tro att du vet det – men ändå.)

 8. Hej Stanley. Jag gillar verkligen vad du gjort och hur du låter detta användas i syfte att tillgängliggöra det samiska kulturarvet.

  Om jag är intresserad av samiska mönster, symboler etc, vilka böcker och skrifter kan du rekommendera?

 9. Roligt att du intresserar dig för samisk kultur.
  Det finns en del böcker. Men jag tycker att du ska prata med samer som kan slöjda och som kan berätta om samisk kultur. Jag menar att mönstren inte kan förstås utanför sitt sammanhang. De förlorar sin mening då.

 10. Trevligt att Du publicerat de här mönstren med beskrivning. Jag har slöjdat sedan början av 80-talet och det finns inte så mycket info om mönster. Nordsamiska mönsterbeskrivningar är sällsynta man får titta på redan gjorda hantverk. Jag fick en översättning av studiematerialet från Samernas folkhögskola i Jokkmokk som jag använt som inspirationskälla för mitt slöjdande. Tack!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.