2012: Upp och ned-vända firman

IMG_0005
Ateljén ligger bakom gavelväggens övre fönster.

I år har Stanley media vänt upp och ned på verksamheten. Det som tidigare var huvudsaken har försvunnit och det som varit marginellt ser ut att kunna bli huvudverksamhet.

Vi har ju ”växlat ned”, som det heter i översättning från engelskan. Stockholms innerstad är bytt mot södra Lapplands ensliga skogar. Undrar du om det är ett annat tempo här, måste jag svara: Nej. (Det är inget tempo här!)

Vi är för den skull inte isolerade. Även om telefonstolparna sågats ned och mobiltäckningen är dålig, har vi fiberoptiskt bredband i båda husen.
Min plan var att jobba på distans, precis som förut – fast mindre stressigt och till lägre kostnad.

Forsta_tid TroshistoriaTroshistoria
Ett par av böckerna från förlaget och ett häfte jag gjort på uppdrag i byrån.

Reklambyrån
Mina kunder finns i Stockholmsområdet och de är inte inställda på distansarbete. Att det är riksorganisationer gör det hela lite ironiskt. Men ändå … funkar det inte så funkar det inte.
Så jag marknadsför inte längre mig själv som reklamare.

Förlaget
Samtidigt som min mest efterfrågade författare flyttat till Tanzania passar jag på att minimera förlusterna genom att inte gå vidare med utgivning av andras verk.
Vi har andra spännande planer för förlaget och utveckling av gamla och nya produkter.

IMG_1546
Här nere vid brevlådan ligger hantverkshuset.

Hantverkshuset
IMG_0443Hantverket som varit en mikroskopiskt liten del av firman växer nu. I våras köpte vi ett hus för att ha som keramikverkstad, vävstuga och till annat hantverk.

Under två säsonger har Elin stöpt ljus och sålt på marknader och i hantverksbutik. Exklusiva handstöpta ljus som brinner vackert utan att rinna. Grenljus med fem eller tre grenar – eller raka fina ljus i den längd man finner tilltalande.

16741Keramikverkstaden har ännu inte producerat något. Men i yngre dagar sålde jag en del grejer. Så det är ett planerat återfall i keramik. Lite ringrostig övar jag upp mitt handlag vid drejskivan och förbereder grejer för andra produktionsmetoder.

En spin-off av keramiken är silversmycken. Jag har utrustningen så varför inte prova? En del idéer är på skisstadiet.

Ett hörn av hantverkshuset är inrett för packning och skick av ”postorder”. Jag räknar med att sälja det mesta via internet. Webbshopen har legat nere medan jag jobbat på en ny och bättre. Den fungerar bevisligen för vissa eftersom vi får beställningar den vägen. Men den ska naturligtvis fungera för alla innan jag är nöjd.

Konst eller hantverk
Flatmonster_FEftersom min far var same och jag nu bor i sameland utforskar jag mitt samiska arv. Som medlem i sameföreningen Voaltjere Duodji lär jag mig nya saker hela tiden.

Under året har jag digitaliserat en del traditionella sydsamiska mönster. Det har väckt intresse för de tusenåriga mönstren och gjort dem användbara i modern grafisk produktion. Till exempel har Stockholmsmässan använt ett av dem i utställningshallen. Jag ska fullfölja projektet under kommande år.
Jag rör mig i gränslandet mellan konst och hantverk.

Skog_0243En av våra vänner här är konstnär med hela världen som marknad. Jag inbillar mig inte att jag ska få samma framgång. Men han har i alla fall bevisat att det inte är omöjligt. Och eftersom jag för sådär tjugo år sedan försörjde mig som illustratör och alltid roat mig med måleri tänkte jag ta upp det igen. Jag undersöker samtidigt nya och spännande sätt att distribuera och sälja konst.

CRW_1914
På högplatån Stekenjokk. Ett område med sällsynta fåglar och djur, som fjällräv till exempel. Även en och annan centraleuropeisk turist i bakgrunden 🙂

Sista raden
Ett företags värde ser man på sista raden, brukar man lite krasst säga. Och det är därför jag byter verksamhet.
Det är ingen brist på idéer eller möjligheter. Jag är en kreativ människa. Måste bara anpassa mig efter förutsättningarna: Riksorganisationer finns bara i Stockholm. Jag finns här.

Jag kommer alltid att göra det jag brinner för. Och att växla ned livet ger utrymme för att göra det man vill ha gjort innan det blir för sent i livet.
(Att få tag på en webb-programmerare skulle faktiskt underlätta: MySQL + php)

Stanley Almqvist
designer, konsthantverkare, konstnär?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.