Djupt?

Man måste inte vara svår för att vara djup. Det är nåt min tro har lärt mig. Nåt jag tar med mig in i min syn på konst.

”Gud” – nu blir det tvärdjupt

Naturen omkring oss är inte svår att ta in, trots att den är oändligt komplicerad. Så är det också med Gud: ”Det man kan veta om Gud kan vi själva se, i allt han skapat”, skrev Paulus, han som från början redde ut vad kristendom var.

Det kan vi ju också se bland alla jordens folk; vi hämtar inte bara vår mat ur jorden, utan också andlig näring. Man känner kontakten med en andlig värld i kontakt med naturen. Det märks tydligt i det samiska folket. Långt innan Paulus budskap nådde fram förstod samerna att skaparguden var den högste. Det hade skogarna, fjällen och havet lärt dem.

Naket är bäst

Klischébilden av konstnären är mannen bakom staffliet som målar av en naken kvinna. Och visst har jag varit i salar där ritkolen gnisslat och sökt efter kroppens volymer och tyngdpunkt, medan modellen försökt att inte frysa eller få kramp.

Men det är inte den sortens nakenhet jag menar. Den oförställda ärligheten är en sorts nakenhet. Den är ofta intressantare.

Att gestalta sökandet efter det samiska inom sig själv; att utsätta sig för alla människors ifrågasättanden och hån; att gestalta det som inte ens kan sägas med ord. Något som många andra kan känna igen sig i: alla är vi nakna innerst inne. Och under den nakna ytan finns djupet.

Självmål?

Inte ens djup är ett självändamål. Men visst saknar man djupet om det inte finns där under den målade ytan?

All god konst har en andlig sida, brukar jag hävda. Men det var inte jag som kom på det först … Piet Mondrian lär ha hävdat att ”Konst är vägen till andlighet”.

Det där djupet som öppnar sig, glimten av en ny förståelse eller förundran över något totalt obegripligt – det öppnar sinnet och låter nya synapser finna varandra i en ny dans som skiljer ut sig från den grå massan. (Om man får kalla hjärnan för något så simpelt som en grå massa?)

Det är konstupplevelsen enligt mig. I alla fall som jag ser det nu. Jag utvecklar kanske en mer avancerad idé senare, när jag fått större insikt.
Man kan alltid hoppas.

Stanley Almqvist
tveksam

4 svar på ”Djupt?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *